Petek Kirlendiğini Nasıl Anlarsınız?
1- Peteklerinizin üzerinde ısınmayan bölgeler varsa,
2- Peteklerinizin üst kısmı ısınmıyorsa,
3- Peteklerinizin alt kısmı ısınmıyorsa,
4- Radyatör vanalarından çok az veya hiç su gelmiyorsa,
5- Peteklerinizden siyah veya koyu kahve renkli ve pis su geliyorsa,
6- Kombiniz sesli çalışıyorsa veya sıcak suyunuz düzensiz geliyorsa,
7- Dairenizdeki en son petek ısınmıyorsa petekleriniz kirli demektir.
Petek temizliği yapılırken sirkülasyon hızı ve ısının petek kanalları içerisindeki hareketi artar. Kirliliklerin (çamur, balçık, kireç) sistemden uzaklaştırılması sonucu sistemdeki sıvı akışı daha düzenli hale gelir ve böylece verim artar. Verim artmasıyla yakıt tasarrufunda ve ısıtma da %20-30’a varan artışlar gözlemlenir.
Etkili ve Doğru Petek Temizliği Nasıl Yapılmalıdır ?
Petek temizliğinin doğru bir şekilde yapılması ve arızalara mahal vermemek için uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar;
1- Kombi kapatılır ve elektrik bağlantısı kesilir. Burdaki amaç temizlik esnasında tesisattan çıkacak kireç tortu gibi maddelerin kombinin içerisinden dolaşarak filtreleri eşanjör, sirkülasyon pompası gibi hassas malzemeleri tıkaması yada bozmasını engellemektir.
2- Petek temizleme makinesi kombinin altından tesisata veya banyodaki havlupan ya da petek sökülerek tesisat hattına bağlanır. Banyodaki havlupana bağlanmasındaki sebep temizlik yaparken hem temiz su musluğu lazım hem de bir pis su gideri gerekiyor, bunları aynı anda bulabileceğimiz yer banyodur. Aynı zamanda temizlik yaparken oluşacak kirlenmenin temizlenmesi kolaydır. Halı veya parke üzerinde temizlik yaparken dökülecek su yada kimyasal büyük zararlar açabilir.
3. Kombi kapatılıp makine bağlantıları yapıldıktan sonra bütün petekler açık bir şekilde 10 dakika makinanın çalıştırılması sağlanır.
4. Temiz su musluğu açılarak makinaya temiz su alınır, makinede temiz suyu tesisata basarak kaba pisliğin atılmasını sağlar. Tesisattaki kaba pislik ve çamurlaşma tamamen atılana kadar işleme devam edilir.Tüm tesisattaki kaba pislik atıldıktan ve tesisat temiz suyla doldurulduktan sonra tahliye ve temiz su dolum hortumları sökülür.
5- Tesisattaki kireç tortuların yumuşatılması ve kimyasalların sıcak suda daha etkin temizlik yaptığından dolayı tesisattaki ve makine içerisindeki su 30-40 °C ‘ye kadar ısıtılır.
6- Tesisat temizleme için geliştirilmiş kimyasalı tesisatın büyüklüğüne göre hesaplanarak tesisata yeteri oranda kimyasal eklenir. Kimyasal miktarı peteklerdeki metre tül hesabına göre yapılmaktadır. Kimyasalın oranı 1/100 ‘dür, yani 1 litre kimyasal 100 litre suya kadar seyreltilebilir. Kimyasal eklendikten sonra tesisattaki suyla karışması için bütün petekler açıkken 5-10 dk. makine çalıştırılarak sirkülasyon yapılır.